Fredag 2. oktober delte Politiken 97 vidnesbyrd om sexisme i den danske musikbranche. Her følger DJBFA’s forkvinde Anna Lidells udtalelse, som blev delt første gang på Facebook lørdag 3. oktober.

Jeg er rystet, men desværre ikke overrasket, når jeg læser de 97 vidnesbyrd fra musikbranchen beskrevet i Politiken i dag (lørdag 3. oktober, red.)!

Alle kvinder har været modige og delt deres historier og erfaringer, de helst havde været foruden. Det er virkelig stærkt og modigt, at de står frem og ekstremt vigtigt, at det ikke bliver personbåret. Det er ikke den enkeltes problem, det er vores alle sammens problem.

Hvis vi accepterer de milde tilfælde, er vi også med til at legitimere ekstremtilfældene. Overgrebene er toppen af isbjerget, og nedenunder foregår de her mange små episoder i hverdagen, hvor kvinder hele tiden bliver vurderet ud fra deres evne til at være kvinde på den rigtige måde i stedet for på deres professionelle bidrag. På den måde hænger den milde hverdagssexisme og den voldsomme overgrebssexisme desværre sammen.

Vi bør være med til at skabe en arbejdskultur i dansk musikmiljø, som forebygger sexisme i alle dens afarter og alvorsgrader!

Ud over de historier, vi kan læse her, og som på ingen måde skal gentages, så fastholder sexismen et mandsdomineret arbejdsmarked, som kun udnytter halvdelen af talentmassen. Det skader os alle sammen – og musikken ikke mindst! Vi har brug for et mangfoldigt musikmiljø, så vi kan spejle os i forskellige måder at være kvinde, mand eller derimellem.

Første bølge af #metoo stillede spørgsmålet om, hvorvidt Danmark var afslappet eller bare slapt. Sidstnævnte vidste sig at være tilfældet i lyset af det, vi kan læse her.

Debatten

Vi skal tale om de fastlagte måder, vi kønner hinanden i vores arbejde, som forhindrer, at vi kommer til bunds i at vurdere kompetencer efter køn.

Vi kan mærke det i normerne og kulturen omkring musikbranchen. Sproget kan været meget diskriminerende. Det er et dysfunktionelt økosystem, som vi skal have ændret.

Handling

I DJBFA har vi arbejdet med sangskriver-camps kun for kvinder. Spillestedet Forbrændingen havde sidste år fokus på kvindelige artister. Og generelt forsøger vi at skabe stærke netværk for kvinder, så de ikke falder fra (hvilket er et af problemerne).

Vi er i gang med at opkvalificere kvinderne, så de kan sige fra og stå på egne ben uden at være afhængige af sexistiske (gatekeeper-) mænd. Noget vi i DJBFA har gjort meget ud af og vil fortsætte med!

Vi styrker også indsatsen inden for det mentale område, så vi ikke efterlader ofrene på perronen.

Vi har indledt samarbejder med flere organisationer inden for ligestilling og sexisme for at få afdækket omfanget af sexismen i branchen.

Vi i DJBFA tager sexisme meget seriøst, og hvis du har ideer eller kommentarer til, hvad vi kan gøre, så tøv ikke med at kontakte mig eller sekretariatet. Vi behandler din henvendelse fortroligt.

Skriv på djbfa@autor.dk eller direkte til Anna Lidell på anna@autor.dk